Zuid - IJsland
Dag 1 Vrijdag 29 oktober 2021
Gisteren nog even naar het revalidatie centrum gegaan om extra veel te trainen zodat ik de komende reis zoveel mogelijk te voet met de prothese kan ontdekken. Deze ochtend werden we gebracht naar Schiphol. Ik had mijn rolstoel mee en mocht deze meenemen tot aan het boarden. Vanaf hier werd hij meegenomen en werd hij door het personeel ingecheckt. Heel belangrijk is dat hij goed getekend is met je naam, voor in geval hij zou kwijt geraken. Je moet vertrouwen op het personeel dat je rolstoel terecht komt op het vliegtuig en dat hij op de bestemming weer voor je klaar staat. Dit vonden wij persoonlijk heel spannend.
Het was een fijne vlucht. We hadden zo goed als geen turbulentie en dat maakte het voor Jelke enorm aangenaam...toch een klein beetje vliegangst. Bij aankomst was het even spannend wachten op de rolstoel maar na 10min was ook hij veilig in Reykjavik. We schoven meteen aan bij de car rental. Hier kregen wij een volkswagen Golf. Deze was ideaal om een toegeklapte rolstoel en 2 handbagage koffers in te steken. Zo vertrokken met onze auto vol enthousiasme naar de sky lagoon.
GENIETEN MAAR!
Om 19u hadden we gereserveerd bij de sky lagoon. Hier genoten we 2uurtjes van het heerlijke warme water met een infinity pool. Alles was ontzettend rolstoel vriendelijk! Wauw! We kregen een omkleedruimte met een speciale waterrolstoel. Na het omkleden mocht ik me hierin zetten en met deze rolstoel werd ik in het water gehoffen. Nadien kreeg ik een noodle om in het water te drijven. Iedereen was ook zo ontzettend behulpzaam. Zeker een aanrader. Ik had ze op voorhand gecontacteerd om te vragen of het mogelijk was om als amputee in de sky lagoon te gaan en wat de tarieven hiervan waren. Zo mocht Jelke 'mijn begeleider' gratis en ik betaalde een kortingstarief.
Nadien reden we meteen door naar ons hotel: Hotel Klettur. Hier kregen we ook een rolstoeltoegankelijke kamer.
Dag 2 Zaterdag 30 oktober 2021
Deze ochtend stonden we vroeg op om Reykjavik een beetje te verkennen. We wandelden naar de Sun Voyager. Dit is een droomboot, een ode aan de zon. Het symboliseert de droom naar hoop, vooruitgang en vrijheid. We wandelenden verder door de straten van Reykjavik. Deze straten kunnen heel steil zijn. Dit maakte het wel even heel zwaar met de rolstoel. Ik wisselde tijdens deze dag af, de ene moment rolstoel en dan weer even stappen. Zo kwamen we aan de Hallgrimskirkja, een prachtige kerk langs binnen en vanbuiten!
Laten we eens lekker zot doen, dachten wij... 😎 We stapten in een helikopter en vlogen over vulkanisch gebied! Zo adembenemend! We hebben er ontzettend van genoten!
In de namiddag reden we door tot aan onze slaapplaats aan Mount Esja en maakte hier nog een mooie korte wandeling. Wat een prachtige omgeving. We sliepen in een omgebouwde bus! Zoooo gezellig! We maakten ons een warme thee en begonnen aan het avondeten met op de achtergrond de zonsondergang. Hier was het niet mogelijk om met de rolstoel binnen te rijden dus gebruikte ik mijn krukken.
Ik hield al enkele dagen mijn appje Aurora, in het oog. Hierop kan je de KP-index, de globale geomagnetische activiteit index gebaseerd op de 3-uurlijkse meetwaardes van magnetometers verspreid over heel de planeet, in het oog houden. Zo kan je dus zien en afwachten of je al dan niet het noorderlicht kan zien die nacht. En ja hoor! De kp-index stond hoog genoeg en we genoten van het prachtige natuurfenomeen. Het groene licht danste aan de hemel.
Dag 3 Zondag 31 oktober 2021
Vandaag reden we door naar de golden circle. Het is de meest bekende en één van de mooiste routes die je kan doen in IJsland. De route staat gekend voor zijn fantastische natuurfenomenen en watervallen. De eerste stop was het National Park Thingvellir. Het bevindt zich op de breuklijn tussen de Euraziatische en Amerikaanse tektonische plaat en is de geologische grens tussen Europa en Noord-Amerika. Jaarlijks schuiven de platen maximum 18 millimeter uit elkaar. De breuklijn heeft een vallei gecreëerd van 6 kilometer breed en 40 kilometer lang. In de vallei zijn verschillende kloven, barsten en verzakkingen terug te vinden. De Öxará rivier stroomt door deze vallei. Indrukwekkend om te zien! Dit nationaal Park is jammer genoeg niet rolstoelvriendelijk. Deze reis voel ik dat ik heel veel geluk heb met de pijn. Als ik regelmatig rust is het haalbaar om veel met de prothese te kunnen doen.
Zo reden we door naar Gullfoss. Dit is één van de bekendste en toeristische waterval van ijsland. Het water valt in twee trappen, die min of meer haaks op elkaar staan, 32 meter naar beneden in een kloof die ook weer geheel haaks op de tweede trap staat. De kloof is meer dan 70 meter diep, 20 meter breed en 2,5 kilometer lang. De Hvítá is een gletsjerrivier die echter ook door regen wordt gevoed en kan grote hoeveelheden water vervoeren. Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. Op de bovenste parking is een cafetaria en een infocentrum, je hebt er een prachtig uitzicht. De onderste parking is meer gericht op personen die minder goed te been zijn of rolstoelgebruikers. Het pad is goed berijdbaar en je ziet de waterval in zijn volle glorie. Het is ook bereikbaar via een houten trap vanaf de bovenste parking, maar hier geraak je als rolstoelgebruiker niet.
De laatste stop voor vandaag was de de Geysir. Deze ligt in een geothermisch zeer actief gebied in het Haukadalur, een dal in het zuidwesten van IJsland niet ver van de Gullfosswaterval. Deze is momenteel niet meer actief. Een paar meter van de Geysir bevindt zich een andere geiser, de Strokkur. De Strokkur heeft regelmatige erupties, om de 4 tot 8 minuten. Deze geiser is 23 meter diep. Daar heeft het water een temperatuur van 120°C, maar door de heersende druk gaat het water niet koken. Op 16 meter diepte is de druk laag genoeg geworden, en kan het hete water tot dampvorm overgaan. Deze plotseling ontstane damp zoekt zich een uitweg, en sleurt de bovenliggende waterkolom met zich mee. Een eruptie is het gevolg.
In de onmiddellijke omgeving van deze beide geisers liggen meerdere heetwaterbronnen waarvan er een aantal door silicaten veroorzaakt blauw gekleurd water heeft. Een aantal van deze warmwaterbronnen had vroeger geiseractiviteit.
Na het bezoek aan dit geothermisch gebied gingen we samen dineren. We wandelden naar het geysir restaurant en aten hier lekkere vis en kip. Dit geothermisch gebied is redelijk rolstoeltoegankelijk. Het is geen geasfalteerd pad maar kiezelstenen, dit maakt het soms wat moeilijker, maar niets is onhaalbaar.
Zo reden we daar naar een slaapplaats in de buurt. Wij kozen er voor om deze nacht in een yurt te slapen. Voor het slapengaan toch nog even naar buiten gegaan om te kijken of we het noorderlicht konden spotten. En ja hoor 😍